Χάρης Θεοφράστου

Τα αγαπημένα σημεία της Λέσβου, μέσα από τα μάτια του δημοσιογράφου Χάρη Θεοφράστου

Πρόσωπα | | 13/07/2016


Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Μυτιλήνη, η εικόνα που μου εντυπώθηκε, μπαίνοντας στο λιμάνι, εκτός βέβαια από τον ιδιαίτερο τρούλο του Άγιου Θεράποντα, ήταν το κτήριο της Μεγάλης Βρετανίας. Κομψό, διακριτικό και στη σωστή θέση κοσμούσε την προκυμαία. Εκεί ήταν και η πρώτη μου στάση στο νησί.

Η πόλη αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτα με εικόνες που απολαμβάνεις. Τα εξαιρετικά νεοκλασικά αρχοντικά στην περιοχή της Βενιζέλου και της Σουράδας δίνουν μεν μια αίσθηση πλούτου, αλλά κυρίως τα διακρίνει (θα ‘λεγα μια ντόπια) υψηλή αστική αισθητική.

Μ’ αρέσει να χάνομαι στα στενά πίσω από την Ερμού, τα Λαδάδικα και την Κουλμπάρα, γεμάτα με εικόνες άλλων εποχών. Νοσταλγικά, μερακλίδικα και καλόγουστα. Αλλά και ψηλά στο κάστρο, εκτός από ιστορία, απολαμβάνεις πανοραμική θέα στην πόλη, το Αιγαίο και τα μικρασιατικά παράλια μια ανάσα παραπέρα.

Επιστρέφοντας από την Κράτηγο (το αγαπημένο μου “πέριξ” της πόλης) ανηφορίζω στον κήπο του μουσείου Τεριάντ για συναναστροφή με τον βαθιά Έλληνα Θεόφιλο. Λίγο πιο πάνω, στον Ταξιάρχη, στο καφενείο με την θαυμάσια θέα και το τζουντ-μπόξ, ακούω το ΜΠΑΜ και ΜΠΟΥΜ, τραγούδι της πατρίδας μου, ενώ ψυχανεμίζομαι απέναντι την Πέργαμο. Μετά κατηφορίζω στην “Ιορδανία” για καλή παρέα.

Στη Μυτιλήνη και γενικά στη Λέσβο, οι άνθρωποι είναι μερακλήδες με το τσιμπολόγημα και τα ουζέλια τους. Πολλές και σε κάθε γωνιά οι επιλογές για ένα ούζο με μεζέ με τους ντόπιους μερακλήδες (και είναι πολλοί).

Εκεί που συχνά προτιμώ το ουζέλιμ, είναι στο Φανάρι. Στην καρδιά του λιμανιού και η Μυτιλήνη να σε κυκλώνει. Ωραίο στέκι και άκρως μερακλίδικοι μεζέδες (άλλωστε εδώ συχνάζουν οι ερασιτέχνες αλιείς του νησιού).

Οι βόλτες μου δεν περιορίζονται στην πόλη, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Οδηγώντας. Θαυμάσιες διαδρομές και εξαιρετικοί προορισμοί με περιμένουν. Αλλά αυτή είναι μια… άλλη βόλτα!Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία.
Περισσότερες πληροφορίες.