ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ: Μια vintage θεατρική ομάδα που πάτησε τα …άντα!

Absolute Vintage, Πρόσωπα | Κείμενο: Βαρβάρα Γκιγκιλίνη | Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας | 29/08/2016


Στο αρχοντικό του Ελύτη στην Ελευθερίου Βενιζέλου 100 μια παρέα Μυτιληνιών φίλων που μοιράζονταν το ίδιο καρδιοχτύπι για το ερασιτεχνικό θέατρο, ένα βράδυ του Απρίλη του 1985, αποφάσισε μεταξύ σοβαρού και αστείου να ιδρύσει τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ».

Το όνομα έδωσε σχεδόν αμέσως η Μαρία Χαλκιάδη (συγγενής του Ελύτη και μια εκ των ιδιοκτητών του αρχοντικού), αφού όλοι τους μπορεί να είχαν διάθεση να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα στην πόλη δεν είχαν όμως την απαραίτητη στέγη για να κατορθώσουν να «στεγάσουν» τις ιδέες τους…

«Οι Άστεγοι» από τότε μέχρι σήμερα μπορεί να απέκτησαν στέγη, να ανέβασαν δεκάδες τίτλους έργων, μπορεί να προσέφεραν πολιτισμό στο ακριτικό νησί της Λέσβου, μπορεί να πήραν αμέτρητα βραβεία σε Φεστιβάλ και διοργανώσεις, δεν ξέχασαν ποτέ καθ’ όλα αυτά τα χρόνια ότι βασικός τους στόχος ήταν πάντα να περνάνε ως παρέα καλά και αυτό έβγαινε από μόνο του στις παραστάσεις. Την ίδια αρχική παρέα – τον πυρήνα των «Αστέγων» – συναντήσαμε στο αρχοντικό του Ελύτη και στους ίδιους χώρους που πρωτοπάρθηκε η απόφαση για την συμμετοχή της παρέας αυτής στον πολιτισμό του τόπου, και φωτογραφήσαμε τα ίδια πρόσωπα ακριβώς τριάντα χρόνια μετά.

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Ντέσυ Κομνηνού, Στέλιος Χαλκιάδης, Στρατής Στεφάνου, Νίκη Ζαφειρίου, Κλεομένης Τζαννέτος, Νίκος Πολίτης, Όλγα Συροπούλου, Μυρσινούλα Γρηγορίου, Χρήστος Μαλακός, Θεόδωρος Σαμίου, Δανάη Βαϊκούση, Φώτης Ξενέλλης, Κώστας Ζούρος, Κώστας Σταμόπουλος, Βιργινία Κρητικού, Μαρία Παπαδοπούλου, Μπάμπης Λεοντίου, Μίτση Αδαμτζίκη, Μιρέλλα Σεφτελή, Μαρία Χαλκιάδη, Νίκος Βουδούκης.


IMG_0529

Χαραλάμπους Λάνα

“Που σε οδηγεί ο αληθινός εαυτός σου

Σε ποια πηγή, σε ποια ειρήνη

Σε ποια πληρότητα;

Ο αληθινός εαυτός σου είναι ζωή ζώσα.

Πρέπει να ‘χεις μέσα σου ζωή για

Ν’ αγαπήσεις τη ζωή.

Αφέσου στην ιδέα του θεάτρου γιατί έχεις ανάγκη να μαζέψει η ψυχή σου την αλήθεια της ζωής”.


IMG_0544

Αγγελική Γεωργαντά

Η σχέση ζωής με την Θ.Ο.Μ. «ΆΣΤΕΓΟΙ» ξεκίνησε το 1992 με την θεατρική παράσταση «Το ταξίδι του Τουρτούρι» του Ε. Τριβιζά και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Υποβολείο, τεχνική βοήθεια, σχεδιασμός κουστουμιών, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μέλος του Δ.Σ., πρόεδρος της Ομάδας. Συνεργασίες με ανθρώπους που έγιναν μέλη των «Αστέγων» και με τις γνώσεις και το ταλέντο τους ανέβασαν καλλιτεχνικά την ομάδα, Λένα Τριανταφύλλου, Μαρίνα-Ισμήνη Ιωαννάτου, Αλέξανδρος Κατραμάδος.

Αλλά και η προσωπική μου ζωή, χαρές, λύπες, απώλειες, όλα τα βίωσα με την στήριξη της ομάδας.

Αισθάνομαι ευτυχισμένη και ευγνώμων που είμαι όλα αυτά τα χρόνια μέλος της μεγάλης «Αστεγοοικογένειας».


IMG_0536

Aλέκα Κομνηνού

« Όταν έρχεται η διαταγή της μετάθεσης, ο πολεμιστής κοιτάζει όλους τους φίλους που έκανε κατά τη διάρκεια της πορείας. Η καρδιά του θλίβεται, αλλά γνωρίζει πως το σπαθί του είναι ιερό και πως πρέπει να υπακούσει στις διαταγές εκείνου στον οποίο πρόσφερε την πάλη του. Τότε ο πολεμιστής του φωτός ευχαριστεί τους συντρόφους του ταξιδιού του, παίρνει βαθιά ανάσα και τραβάει μπροστά, κουβαλώντας μαζί τους τις αναμνήσεις ενός αξέχαστου ταξιδιού!!»

P. COELHO


IMG_0546

Κώστας Σταμόπουλος

«Άστεγοι», ένα κομμάτι της ζωής μου με ωραίες αναμνήσεις. Όλα άρχισαν για μένα συζητώντας με τον φίλο μου τον Στέλιο.

-Στέλιος: Κώστα είμαστε μια παρέα και θα ανεβάσουμε ένα παιδικό έργο τις Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη. Επειδή πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να μας βοηθήσεις στα σκηνικά και λίγο για τα φώτα;

Έτσι ξεκίνησαν όλα. Δημιουργήθηκαν οι «Άστεγοι» και έγινα ηθοποιός. Στην όλη πορεία μου σαν άνθρωπος και «ηθοποιός» με σημάδεψαν «Ο Γάμος», «Οι εκτελεστές» και οι σχέσεις μου με όλη την παρέα των Αστέγων.


IMG_0548

Λευτέρης Μυρσινιάς

«Περιέργεια, δοκιμή άγχος, συντροφικότητα, έκθεση , έκφραση, αναγνώριση, αγάπη, φιλία, παρέα, διασκέδαση, χρώματα, δροσιά, αγάπη και το ταξίδι συνεχίζεται. «Άστεγοι» σας αγαπώ».


IMG_0550

Μαρία Χαλκιάδη

«Όταν έδωσα το όνομα στο Σωματείο, ήταν μια εποχή που τα πάντα ακόμα και τα πολιτιστικά ελεγχόντουσαν από τα κόμματα. Επειδή προερχόμασταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γι’ αυτό σκέφτηκα το όνομα Άστεγοι, δηλαδή χωρίς πολιτική στέγη. Για μένα οι « Άστεγοι» ήταν μια ωραία παρέα όπου αργότερα συμμετείχαν και τα παιδιά μας. Αυτό για εμένα ήταν πολύ σημαντικό γιατί τα παιδιά μου μεγαλώσανε συμμετέχοντας, μαζί με μας, σε γνωστά θεατρικά έργα».


IMG_0552

Κλεομένης Τζαννέτος

«Πέρασαν 32 χρόνια! Πότε; Είναι απίστευτο το πως κυλά ο χρόνος, σαν την άμμο μέσα από τα δάχτυλά μας. Στάσου! Παντρευτήκαμε όταν παίζαμε το «Το διπλανό κρεβάτι». Η πρώτη μου κόρη γεννήθηκε όταν παίζαμε το «Μιας πεντάρας νιάτα»! Ναι! Η δεύτερη μου κόρη γεννήθηκε όταν παίζαμε το «Όνειρο του σκιάχτρου»! Ναι! Ναι! Έχασα τον πατέρα μου όταν παίζαμε το «Γαλανομάτα! Η κόρη της κυρά θάλασσας»! Έχασα την αδελφή μου όταν παίζαμε το «Καταφρόνιου». Έχασα την μάνα μου όταν παίζαμε το «12». Έτσι μετρώ την ζωή μου. Με το έργο που ανεβάζαμε ή ανεβάζουμε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Και έτσι, μ’ αυτή την Ομάδα, μ’ αυτούς τους ανθρώπους πέρασα όλα, τις εύκολες και δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Έτσι περνώ την ζωή μου! Και μπορώ να πω, πως δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν διαφορετικά! Σ’ ευχαριστώ πολύ ΟΜΑΔΑ!».


IMG_1432

Αφροδίτη Κουρογένη

«Αμηχανία κι αμέσως μετά… Φωνές, Γέλια, Καλωσορίσματα, Αγκαλιές και φιλιά, παλιο..παρέα!! Κουβέντες, Χαμόγελα, Αναμνήσεις…. Ατάκες που έμειναν, Σκηνές που μπερδεύτηκαν, τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, άτομα που έφυγαν…και… Ηχητικά! Μουσική με κασέτα, μουσική με μπομπίνα, μουσική με CDΜΟΥΣΙΚΗ!! Σωματείο, Συμβούλια, Οργάνωση, Οικονομική Διαχείριση, Αποφάσεις, Ταξίδια…. Πρόβες, Φασαρία, Καθυστερήσεις, Νεύρα και ξεσπάσματα, Συζητήσεις εκ βαθέων, Generale, Άγχος, Πρεμιέρα, παραστάσεις, ανακούφιση κι ενθουσιασμός και… πάλι από την αρχή! Ερασιτεχνικό Θέατρο».


IMG_0561 (1)

Όλγα Συροπούλου

Το ερασιτεχνικό θέατρο, ήταν για μένα καθοριστικής σημασίας. Μαθήτρια Λυκείου μυήθηκα σ’ αυτό, από τον αξέχαστο Αλέκο Πεσματζόγλου, στο «Μπουρίνι» κι εκεί σ’ αυτό το φυτώριο, γνώρισα τον άντρα μου. Στη συνέχεια και μέσα από τους «Άστεγους», έζησα και ζω μια γεμάτη εμπειρίες ζωή. Εκεί μέσα στους «Άστεγους» γέννησα τα παιδιά μου. Και το εννοώ. Έπαιζα στην σκηνή όντας έγκυος. Εκεί μέσα γνώρισα τους σημερινούς μου φίλους. Εκεί μέσα μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, όλοι μαζί, και πραγματικά συγκινούμαι βλέποντας τα παιδιά μας να παίρνουν την σκυτάλη και να είναι το μέλλον αυτής της όμορφης Ομάδας. Πως θα ήταν άραγε η ζωή μου χωρίς τους «Άστεγους»; Μπορώ να την φανταστώ! Μια ανιαρή και συμβατική ζωή του καναπέ και των κοινωνικών «πρέπει».


Τα έργα, που έχουν ανεβάσει οι ΑΣΤΕΓΟΙ:

 1. 1984 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ του Δημήτρη Ποταμίτη

 2. 1985 ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΡΕΒΑΤΙ του Μανόλη

 3. 1985 Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ του Κώστα Μουρσελά

 4. 1986 Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ του Ράινερ Χάχφελντ

 5. 1988 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΒΕΖΥΡΗΣ του Γιώργου Σκούρτη 1988-1989 Ο ΓΑΜΟΣ του Μάριου Ποντίκα

 6. 1990 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ του Ευγένιου Τριβιζά

 7. 1990-1991 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ των Ασημάκη Γιαλαμά & Κώστα Πρετεντέρη

 8. 1992 Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ή ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΤΟΥΡΙ του Ευγένιου Τριβιζά

 9. 1993-1994 ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη

 10. 1994 ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ του Ευγένιου Τριβιζά

 11. 1995 ΤΣΑΚ Μονόπρακτα των Μάριου Ποντίκα, Κώστα Μουρσελά, Μήτσου Ευθυμιάδη και Γιώργου Σκούρτη

 12. 1995 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 13. 1996 ΟΠΩΣ ΚΑΙ Τ’ ΑΛΟΓΑ του Πέτρου Μάρκαρη

 14. 1997 ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΑ, Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του Γιάννη Τσουκαλοχωρίτη

 15. 1998 Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ του Ράϊνερ Χάχφελντ

 16. 1998 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ του Νικολάου Λάσκαρη

 17. 2000 ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

 18. 2001 ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ του Γιώργου Σκούρτη

 19. 2002 ΚΑΤΑΦΡΟΝΙΟΥ του Γιάννη Πασπάτη

 20. 2003 ΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΕΝΑ της Λιουντμίλα Ραζουμόβσκαγια

 21. 2003 ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΣΑΙΞΠΗΡ…ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ των Borgeson, Long και Right

 22. 2004 ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ του Federico Garcia Lorca

 23. 2005 ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ του Neil LaBute

 24. 2005 ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ του Διονύση Χαριτόπουλου

 25. 2006 Ο ΚΛΕΦΤΗΣ Της ΒΑΓΔΑΤΗΣ των Γιάννη Τσουκαλοχωρίτη & Μαρίνου Διώτη

 26. 2007 ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ του Στανισλάβ Στρατίεβ

 27. 2007 Ο ΑΗ ΒΑΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΛΕΡΑ των Josiane Balasko Marie-Anne Chazel-Christian Clavier Gerard Jugnot-Thierry Lhermitte-Brunot Moynot

 28. 2008 ΖΩΗ του Τάκη Χατζηαναγνώστου

 29. 2008 ΣΚΟΥΠΙΔΟΥΠΟΛΗ των Αλεξέι Μιρόντσικοφ & Όλγας Μιρονοπούλου

 30. 2008 ΦΑΤΣ & ΣΒΟΥ του Ken Campbell

 31. 2009 ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ του Peter Shaffer

 32. 2009 ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ του Federico Garcia Lorca

 33. 2009 ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ του Νικολάου Λάσκαρη

 34. 2010 Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ του Αλεξέι Μιρόντσικοφ

 35. 2010 Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ του Thorton Wilder

 36. 2011 ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ του Mario Giordano (Θεατρική Διασκευή Κλεομένης Τζαννέτος)

 37. 2012 ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ! ΑΛΛΟ ΕΝΑ… «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ» θεατρική διασκευή ΑΣΤΕΓΟΙ

 38. 2013 ΤΟ ΑΥΓΟ του Felicien Marceau

 39. 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ των Αλέκου Σακελλάριου & Χρ. Γιαννακόπουλου

 40. 2014 ΓΚΑΖΟΝ του Νίκου Μήτσα

 41. 2014 «12» του Reginald Rose

 42. 2015 Η ΚΑΣΕΤΑ της Λούλας Αναγνωστάκη

 43. 2016 BENT του Martin ShermanΚυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία.
Περισσότερες πληροφορίες.